Wagi elektroniczne są niezbędnymi urządzeniami w magazynach, sklepach, zakładach produkcyjnych i różnych laboratoriach.
Ale bez względu na jakość, bez względu na to, jak wiarygodny jest producent, aby wagi dawały dokładne wyniki, należy je od czasu do czasu kalibrować. Oznacza to, że nawet najbardziej zaufane wagi elektroniczne ze sklepu internetowego Vagar.pl z czasem będą wymagały regulacji, a jak dokładnie to zrobić, jak często i za pomocą jakich narzędzi powiemy w dalszej części materiału.

Po co kalibrować wagi elektroniczne?
Wymagana jest kalibracja wag z następujących powodów:
- Utrzymanie maksymalnej dokładności pomiarów. Wagi z czasem tracą ją z powodu zużycia. Dzięki kalibracji można skompensować zmiany, zwiększyć dokładność wskaźników.
- Zgodność z istniejącymi wymaganiami i normami. Wiele przedsiębiorstw ma specjalne wymagania w zakresie dokładności pomiarów. W tym celu ważne jest regularne kalibrowanie wag.
- Unikanie błędów księgowych. Nieprawidłowe odczyty mogą powodować problemy finansowe i logistyczne.
- Wydłużenie żywotności używanych wag.
Regularna kalibracja pozwala w porę zidentyfikować usterki, podjąć odpowiednie działania, a tym samym wydłużyć żywotność urządzenia.
Jak prawidłowo skalibrować wagę elektroniczną

Kalibracja wag elektronicznych to proces takiej regulacji, która zapewnia najbardziej prawidłowe ważenie. Zazwyczajetapy kalibracji wag elektronicznych są następujące:
- przygotowanie. W jego trakcie sprawdzana jest przydatność konkretnej wagi i wszystkie dostępne ustawienia. Obowiązkowe jest zapewnienie stabilnych warunków temperatury, poziomu powierzchni. W pobliżu nie powinno znajdować się źródło ciepła, silne pole magnetyczne, wibracje itp. Same wagi powinny być wyłączone i wystarczająco schłodzone, jeśli wcześniej pracowały przez długi czas;
- Określenie wagi do wzorcowania. Powinna to być gotowa referencja lub po prostu dokładnie znana waga;
- rozpoczęcie kalibracji. Po umieszczeniu ładunku na platformie można włączyć kalibrację. Na wadze należy wybrać odpowiedni tryb lub nacisnąć kombinację wskazaną w instrukcji, a następnie po prostu poczekać na zakończenie procesu systemowego;
- testowanie+kalibracja. Po przeprowadzeniu kalibracji sprawdzane są odczyty i ich dokładność, wykonywane jest ponowne ważenie z różnymi rodzajami odważników, aby upewnić się, że uzyskane dane są prawidłowe.
Jeśli wszystko jest zadowalające, kalibracja jest zakończona. W razie potrzeby przeprowadzane są również końcowe ręczne regulacje.
Nie chcesz przeprowadzać kalibracji samodzielnie? Znajdź specjalistę, który może to zrobić lub zakup wagę hakową w sklepie internetowym Vagar.pl.
Narzędzia do kalibracji wag elektronicznych

Do wykonania wysokiej jakości kalibracji potrzebne będą:
- waga referencyjna z certyfikatem lub innym dowodem masy;
- przyrząd kalibracyjny. Nie zawsze jest on potrzebny, a jedynie w przypadku skomplikowanych modeli. Chodzi o to, aby ustawić go po podłączeniu do wagi;
- higrometr i termometr. Również nie zawsze potrzebne, ale tylko wtedy, gdy kalibracja jest przeprowadzana w warunkach, w których ważne jest kontrolowanie wilgotności i temperatury;
- program kalibracji i instrukcje. Potrzebne w przypadku wag niektórych nowoczesnych modeli. Przeprowadzają regulację automatycznie.
Jak często należy kalibrować wagi elektroniczne?
Częstotliwość kalibracji zależy od intensywności użytkowania urządzenia i wymagań dotyczących dokładności. Na przykład, jeśli jest to laboratorium lub instytucja medyczna, zaleca się częstszą kalibrację wag, aby zminimalizować wpływ czynników zewnętrznych na dokładność ich wskaźników.
Przybliżona częstotliwość regulacji:
- raz na 3 miesiące w przypadku dość aktywnego użytkowania;
- raz na sześć miesięcy w przypadku standardowego użytkowania;
- po każdej, nawet drobnej naprawie.
Kalibracja wag elektronicznych to proces, dzięki któremu zachowana jest dokładność pomiarów, zapobiega się błędom w księgowaniu, zapewnione jest prawidłowe działanie używanego sprzętu. Regularne przeprowadzanie takich regulacji pomoże „zapomnieć” o błędach i niedokładnościach, zapewniając stabilność pracy wybranych wag przez długi czas.